vineri, 22 februarie 2019

Dezvoltarea vocabularului nostru incepe inca din primii ani de viata. Odata cu primele cuvinte invatate si cu primele silabe vocabularul devine din ce in ce mai bogat, putem folosi cuvintele invatate intr-o multime de variante, ajungem sa facem proprozitii, fraze complicate. Un vocabular bogat inseamna si o comunicare mai buna, cu cat stim mai multe cuvinte si sensuri ale acestora, cu atat vor reusi sa transmitem mai bine ceea ce gandim la un anumit moment.
Cum putem sa avem un vocabular mai bogat? Iata o intrebare destul de complicata, dar cu un raspuns simplu. Intr-o prima faza putem adauga cuvinte noi si sensuri la vocabularul deja existent prin simpla lectura. Orice carte citita ne ajuta sa descoperim cuvinte noi, sa le intelegem mai bine pe cele deja cunoscute, sa le folosim corect intr-un context dat. Cu cat citim mai mult, cu atat vocabularul nostru se dezvolta, devine mai bogat, exprimarea noastra e mai corecta si mai usor de inteles.
O alta metoda de a avea un vocabular mai bogat este conversatia, dialogul. In momentul in care doi oameni comunica in conversatie pot sa apara o multime de cuvinte noi, feedback-ul este imediat, daca nu inteleg un cuvant, un sens, intrebam si ni se raspunde. Comunicarea este foarte importanta pentru a avea un vocabular cat mai bogat. Nu conteaza neaparat pe ce teme purtam discutiile, ideea este sa dialogam cat mai mult si cu oameni de la care avem ce invata, care au deja un vocabular mai dezvoltat.
Varianta la indemana pentru un vocabular mai bogat este consultarea dictionarului ori de cate ori e nevoie. Fie ca scriem sau avem de pregatit un discurs oral pentru un seminar vom fi nevoiti sa folosim o anumita parte a vocabularului pe care poate nu o stapanim prea bine. In acel moment e foarte util sa luam un dictionar explicativ sau sa accesam variantele online, de pilda https://dexonline.net/, sa vedem ce inseamna cuvantul respectiv, ce sensuri are si care ar fi mai potrivit. Pe masura ce vom folosi dictionarele cuvintele si sensurile ni se vor intipari in minte, data viitoare cand le intalnim nu vom mai avea nevoie de dictionar, iar vocabularul nostru va avea doar de castigat.

Cosmonova . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates