marți, 11 februarie 2020

Dacă ți-ai dorit măcar o dată să intri în pielea unui cunoscător de vinuri, cu siguranță vrei să afli câteva dintre secretele acestora. Ți-ar plăcea să înțelegi tainele degustării, să știi să evaluezi un vin și să alegi cu ușurință sticla potrivită indiferent de context?
Ei bine, un adevărat cunoscător de vinuri deține o multitudine de informații despre tipurile de struguri și înțelege cum ia naștere fiecare vin în parte. Însă, deși ai avea nevoie de mulți ani de studiu pentru a înțelege profund alchimia vinului, poți să te bucuri din plin de notele unui vin bun și fără să mergem atât de departe...
În încercarea de a pune cât mai bine în valoare vinurile, unii producători au tendința să amețească publicul cu descrieri complexe.
Noi spunem că, pentru început, este în regulă să deguști 2-3 tipuri de vin asemănătoare. Acordă atenție notelor, aromelor, gustului și postgustului, care ar trebui să fie cât mai lung și cât mai plăcut posibil. Dacă mergi la un eveniment de degustări, ține cont de sfaturile celui care susține prezentarea. Pe măsură ce „te antrenezi” în degustarea vinurilor, simțurile îți devin din ce în ce mai ascuțite.
Totul începe cu partea vizuală. Simpla culoare a unui vin poate spune multe despre acesta. Culorile mai intense și mai bogate indică un vin mai concentrat, pe când vinul cu o nuanță deschisă este, în general, mai acid.
Mirosul joacă și el un rol foarte important. Unele vinuri te surprind cu aromele lor intense, în timp ce altele sunt ma subtile. Preferințele diferă de la persoană la persoană. Unii au un miros mai dezvoltat și mai sensibil, în timp ce alții preferă un parfum mai puternic.
Să luăm ca exemplu Feteasca Neagră din gama Budureasca Origini. Aceasta se remarcă prin culoarea roșie cu reflexii violacee și vine cu o aromă intensă de fructe de pădure. În același timp, corpolentă și taninii moi, evidențiază gustul fructelor roșii.
Vinul se degustă cu toate simțurile. După caracteristicile vizuale și aromele îmbietoare, urmează să experimentăm gustul.Cosmonova . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates